Japan: het land van de rijzende zon
Hier is opnieuw een reisverslag van onze fantastische reis naar Japan. In het reisverslag neem ik jullie mee in onze reis naar Japan, ons verblijf, de maaltijden en drankjes, hoe we van a naar b reisden en de excursies die we volgden. Ook heb ik alle kosten bijgehouden zodat je inzichtelijk hebt hoe duur Japan is. Al deze kosten zijn gebaseerd op twee volwassenen.
Ook ga ik in op onze reisstijl, hoe we Japan hebben ervaren en de verschillende steden die we hebben bezocht. Telkens wanneer relevant, zullen zal ik ook goedkopere alternatieven noemen. Bovendien zal ik praktische informatie met jullie delen en alles wat je moet weten voor een eerste bezoek aan Japan.
Onze totale uitgaven voor twee weken in Japan bedroegen 8634 euro. Lees verder om te ontdekken waaraan dit bedrag is besteed.
Reisperiode:
We vertrokken op donderdag 11 mei en keerden terug op vrijdag 26 mei. Om zo snel mogelijk in het centrum van Tokyo te zijn, kozen we ervoor om te vliegen naar Haneda Airport, aangezien dit dichter bij het centrum ligt dan Narita Airport.
Voor onze reis kozen we voor economy class tickets bij Emirates. We hadden zowel op de heen- als de terugweg een tussenstop in Dubai. Om naast elkaar te kunnen zitten, hebben we tijdens het boeken van de tickets al stoelen geselecteerd. We kozen voor stoelen in rijen met twee stoelen, zodat we geen buren hadden. Deze stoelen zijn iets duurder dan de rijen met drie stoelen.
In totaal hebben we 2400 euro betaald voor de vliegtickets, inclusief de geselecteerde stoelen. Dit bedrag omvatte ook de kosten voor ruimbagage, waarbij we elk 25 kilo aan ruimbagage mochten meenemen, en 7 kilo handbagage per persoon.
Accommodaties
Hier is een overzicht van de verschillende accommodatie opties die je in Japan kunt vinden, met variërende prijsklassen:
Budgetopties:
Capsulehotels: Dit zijn hotels met kleine capsules waarin je kunt slapen. Ze bieden een unieke ervaring en zijn vaak goedkoop, voor slechts een paar tientjes per nacht.
Hostels: Een goedkoper alternatief waarbij je een slaapzaal deelt met andere reizigers. Ideaal voor wie op zoek is naar een betaalbare overnachting.
Middenklasse opties:
Driesterrenhotels of versterken hotels: Japan heeft een overvloed aan goede stadshotels in deze categorie, evenals tal van Airbnb-opties. De kosten variëren afhankelijk van de stad en de reisperiode, maar gemiddeld liggen ze tussen de 50-70 euro per persoon per nacht.
Luxe opties:
Ryokans: Traditionele Japanse accommodaties waar je op futonbedden op de vloer slaapt. Een authentieke ervaring die vaak wordt gekozen door reizigers die op zoek zijn naar luxe en authenticiteit.
Machiya's: Historische houten koopmanshuizen, vooral te vinden in wijken zoals Gion in Kyoto. Deze bieden een unieke en luxueuze accommodatie-ervaring.
Vijfsterrenhotels: Naast ryokans en Machiya's zijn er ook luxe hotels beschikbaar voor wie op zoek is naar een hoogwaardige accommodatie-ervaring.
Onze accommodaties tijdens de reis waren als volgt:
Verblijf 1: Tokyo:
We verbleven van vrijdag 12 mei tot woensdag 17 mei in het prachtige Daiwa Roynet Hotel Ginza Premier, een viersterrenhotel. Onze kamer was een superior tweepersoonskamer, rookvrij en exclusief ontbijt. Voor dit verblijf hebben we 500 euro betaald. Ik kan dit hotel van harte aanbevelen vanwege de uitstekende service en voorzieningen die het biedt.
Verblijf 2: Nishiyama:
Van woensdag 17 mei tot vrijdag 19 mei genoten we van een onvergetelijk verblijf in het prachtige Nishiyama Onsen Keiunkan, een vijfsterren ryokan met een eigen onsen. Onze kamer was een superior kamer in Japanse stijl, compleet met een platform voor het bewonderen van de maan. Dit verblijf was inclusief ontbijt en diner, waarbij we hebben genoten van een traditionele kaiseki-maaltijd. De totale kosten voor dit verblijf bedroegen 900 euro, maar het was elke euro dubbel en dwars waard. Wil je weten waarom? Bekijk dan onze highlights! Deze ervaring, op zo een stukje Japan, had ik voor geen goud willen missen.
Verblijf 3: Kyoto:
Van vrijdag 19 mei tot maandag 22 mei verbleven we in Machiya Maya Gion, een viersterren ryokan. Hier genoten we van een prachtige ryokan-ervaring, waarbij de hele Japanse woning exclusief voor ons was. De woning was op een prachtige locatie, tussen de houten woningen. Naast de machiya had je een tempel. Elke ochtend stonden we op met de liederen van de monniken.
Dit verblijf kostte ons 720 euro.
Verblijf 4: Osaka:
Van maandag 22 mei tot donderdag 25 mei verbleven we in Citadines Namba Osaka, een viersterrenhotel, in een executive tweepersoonskamer. De kosten voor dit verblijf bedroegen 339 euro.
Verblijf 5: laatste nacht in Tokyo:
Van donderdag 25 mei tot vrijdag 26 mei verbleven we in het Tokyo Prince Hotel, een viersterrenhotel, in een superior kamer. Voor dit verblijf betaalden we 240 euro.
In al onze accommodaties, behalve in de ryokan, hebben we geen ontbijt genomen. De standaard Japanse hotelkamers zijn erg klein, dus we kozen overal voor een upgrade naar ruimere kamers. Als je een kleinere kamer prima vindt, kun je per nacht tot 50 euro besparen op de hotelprijzen.
Verblijfkosten: 2700 euro
Rondreis Tokyo - Nishiyama - Kyoto - Osaka - Nara- Kobe - Tokyo
Deze route staat bekend als de 'Gouden Route' door Japan en is ideaal voor een eerste bezoek aan het land. Het omvat waarschijnlijk de steden die je als nieuwe bezoeker zou willen verkennen. Hierna lees je per stad de hoogtepunten en zie je prachtige foto’s van onze hoogtepunten.
Tokyo
Tokio, de hoofdstad van Japan, is een fascinerende metropool die bekend staat om zijn mix van ultramoderne technologie, mode en traditionele cultuur. Hier zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden die bezoekers niet mogen missen:
Shibuya Crossing: Een van de drukste voetgangersoversteekplaatsen ter wereld. Het is een iconisch beeld van Tokio dat de dynamiek en de energie van de stad weerspiegelt.
Tokyo Tower: Deze 333 meter hoge toren, geïnspireerd door de Eiffeltoren, biedt een fantastisch panoramisch uitzicht over de stad en fungeert ook als een televisie- en radioantenne.
Meiji Shrine: Gelegen in een groot bosrijk park in Shibuya, is deze Shinto-schrijn gewijd aan de geesten van keizer Meiji en zijn vrouw, keizerin Shoken. Het is een plaats van rust en spiritualiteit te midden van de stadsdrukte.
Asakusa en de Senso-ji Tempel: Senso-ji, de oudste en meest bezochte tempel van Tokio, ligt in het hart van Asakusa. De toegang tot de tempel, de Kaminarimon ("Donderpoort"), is bijzonder fotogeniek.
Akihabara: Bekend als het centrum van de Japanse otaku-cultuur, is deze wijk een paradijs voor liefhebbers van anime, manga, games en elektronica.
Imperial Palace: De keizerlijke residentie bevindt zich op een groot terrein met prachtige tuinen. Hoewel het paleis zelf niet open is voor publiek, zijn de omliggende tuinen en parken wel toegankelijk.
Tsukiji Outer Market: Hoewel de beroemde visveiling is verhuisd naar Toyosu, blijft de Tsukiji Outer Market een bruisende plek waar je verse vis en traditionele Japanse gerechten kunt proeven.
Ginza: Tokio's meest beroemde luxe winkel-, diner- en entertainmentdistrict, waar zowel traditionele winkels als moderne boetieks te vinden zijn.
Tokyo Skytree: Met een hoogte van 634 meter is dit de hoogste toren van Japan en de tweede hoogste structuur ter wereld. Het biedt ongeëvenaarde uitzichten over Tokio en verder.
Odaiba: Een futuristische kunstmatige eiland in de baai van Tokio, bekend om zijn winkels, entertainment en het opvallende uitzicht op de Rainbow Bridge.
Elke wijk in Tokio heeft zijn eigen karakter en charme, wat de stad tot een eindeloze bron van ontdekking maakt voor zowel eerste bezoekers als terugkerende toeristen.
In Tokio hebben we fantastisch gegeten. De culinaire hoogtepunten waren de verse sushi, unagi, kushiyaki en tempura.
Kyoto
Kyoto, een stad bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige tempels en cultuur in Japan, biedt een verscheidenheid aan unieke en traditionele gerechten. Vergeet hier trouwens geen Matcha te kopen!
Tempels
Kyoto, voormalig de hoofdstad van Japan, staat bekend als het spirituele hart van het land en huisvest honderden tempels. Deze tempels, zowel boeddhistisch als Shinto, zijn diepgeworteld in de Japanse geschiedenis en cultuur. Enkele van de meest beroemde tempels in Kyoto zijn:
Kinkaku-ji (Gouden Paviljoen): Deze beroemde Zen-tempel is volledig bedekt met bladgoud en weerspiegelt prachtig in het omringende vijverwater, wat een iconisch beeld van Kyoto vormt.
Ginkaku-ji (Zilveren Paviljoen): Hoewel het nooit met zilver bedekt is geweest, staat deze tempel bekend om zijn prachtige zandtuinen en de rustieke houten architectuur.
Kiyomizu-dera: Bekend om zijn grote houten veranda die uitsteekt over een heuvel, biedt deze tempel een adembenemend uitzicht over de stad en de omliggende natuur.
Fushimi Inari-taisha: Beroemd om zijn duizenden rode torii-poorten die paden vormen door de bossen van de berg Inari. Deze Shinto-schrijn is gewijd aan Inari, de god van rijst en handel.
Ryoan-ji: Bekend om zijn karesansui of droge rotstuin, die bestaat uit zorgvuldig gerangschikte rotsen en fijn geharkt grind.
Deze tempels zijn niet alleen spirituele centra maar ook plaatsen van buitengewone natuurlijke schoonheid en rust, die bezoekers een venster bieden op de klassieke Japanse esthetiek en filosofie.
Osaka:
Osaka, gelegen in de Kansai-regio van Japan, staat bekend om zijn levendige sfeer, moderne architectuur en uitstekende culinaire scene. Het is de derde grootste stad van Japan en speelt een belangrijke rol in de Japanse economie.
De stad staat bekend om zijn vriendelijke en uitgesproken inwoners, en de unieke cultuur die zich onderscheidt van het meer formele en gereserveerde Tokio. Osaka wordt vaak beschreven als een stad die nooit slaapt, met zijn neonverlichte Dotonbori district dat beroemd is om zijn overvloed aan eetstalletjes en restaurants die lokale lekkernijen serveren zoals takoyaki (octopusballen) en okonomiyaki (Japanse hartige pannenkoek).
Belangrijke bezienswaardigheden in Osaka zijn onder andere het Osaka Kasteel, dat een belangrijke rol speelde in de eenwording van Japan in de zestiende eeuw, en Universal Studios Japan, een van de populairste themaparken van het land. De Umeda Sky Building, met zijn futuristische architectuur en spectaculaire observatiedek, biedt een adembenemend uitzicht over de stad.
Met zijn rijke geschiedenis, levendige sfeer en hartelijke inwoners is Osaka een boeiende stad die zowel moderne attracties als traditionele Japanse cultuur biedt.
Uitstapjes vanuit Osaka naar Kobe en Nara.
Deze twee naastliggende steden bezochten we in 1 dag. Overdag bezochten we Nara en in de avond Kobe.
Nara
Nara, gelegen in de regio Kansai van Japan, is beroemd als de eerste permanente hoofdstad van Japan in de 8e eeuw. Deze historische stad is vooral bekend om zijn indrukwekkende verzameling tempels, heiligdommen en ruïnes, die samen de "Historische Monumenten van het oude Nara" vormen, een UNESCO Werelderfgoed. Belangrijke bezienswaardigheden zijn de Todai-ji Tempel, die het Grote Boeddha-beeld huisvest, en het Nara Park, bekend om de honderden vrij rondlopende herten die als goddelijke boodschappers worden beschouwd. Nara biedt een rustige, bijna tijdloze sfeer, met goed bewaarde historische gebouwen en prachtige natuurlijke landschappen. We aten hier Mochi bij de bekende plek Nakatanidou.
Kobe
In de avond gingen we door naar Kobe.
Kobe is een kosmopolitische stad gelegen tussen de zee en de Rokko bergketen in de regio Kansai. Het is internationaal bekend om zijn Kobe-rundvlees, maar de stad heeft veel meer te bieden, waaronder een rijke handelsgeschiedenis die heeft geleid tot een unieke mix van Japanse en buitenlandse culturen.
In de avond gingen we uitgebreid barbecuen met Kobe-vlees.
Dit is het beste stukje vlees dat ik ooit heb mogen proeven. Wij komen zeker terug.
Vervoer
In Japan zijn er verschillende vervoersmiddelen beschikbaar, waaronder treinen, vliegtuigen en auto's. De meest populaire en praktische optie is echter de trein. Japan staat wereldwijd bekend om de Shinkansen, oftewel de bullet train, die snelheden tot 300 km per uur kan bereiken en je in slechts 2,5 uur van Tokyo naar Kyoto kan brengen.
Op het station kan je een heerlijke bentobox scoren. In de trein kan je overigens ook een bentobox scoren. De medewerkers komen 2x langs met een trolley.
Om gebruik te maken van de Japanse spoorwegen, kun je een JR Pass aanschaffen. Deze pas is verkrijgbaar in drie varianten: 7 dagen (204 euro per persoon), 14 dagen (324 euro per persoon) of 21 dagen (416 euro per persoon), waarmee je onbeperkt kunt reizen gedurende de gekozen periode.
Wij hebben gekozen voor een JR Pass voor 7 dagen, waarvoor we 470 euro hebben betaald voor 2 personen. In Tokyo hebben we gereisd met losse metrotickets en hebben we de JR Pass geactiveerd tijdens onze reis naar Kyoto.
Achteraf gezien hadden we veel geld kunnen besparen door losse tickets te kopen voor al onze reizen, en dit om de volgende redenen:
Tokyo:
In Tokyo maak je voornamelijk gebruik van de metro. Voor veel metrolijnen kun je de JR Pass niet gebruiken, waardoor je genoodzaakt bent om losse tickets te kopen of gebruik te maken van een ov-chipkaart. Daarom hebben we ervoor gekozen om onze JR Pass pas te activeren toen we van plan waren om naar Kyoto te reizen. Hierover vertellen we later meer. Voor het reizen in Tokyo heb je een ov-chipkaart nodig, zoals een Pasmo-kaart of een Suica-kaart. Beide zijn ov-chipkaarten die je moet opladen, en voor beide kaarten betaal je een borg van 500 yen. Het voordeel van deze kaarten is dat je er niet alleen het openbaar vervoer mee kunt gebruiken, maar ook betalingen kunt doen in gemakswinkels en bepaalde restaurants. Het is dus meer dan alleen een traditionele ov-chipkaart, zoals we die in Nederland kennen.
In Tokyo hebben we dagelijks ongeveer 20 euro uitgegeven aan het opladen van onze Pasmo-kaarten.
Door naar het binnenland en de overige steden
Na ons verblijf in Tokyo reisden we naar het pittoreske dorpje Hishiyama, waar we losse tickets kochten voor onze treinreis. Pas vanaf onze reis naar Kyoto activeerden we onze JR-passen. Gedurende een week konden we onbeperkt reizen op de JR-lijnen en de Shinkansen met deze pas.
Voor de route van Kyoto naar Osaka, Nara, Kobe en terug naar Tokyo zou het voordeliger voor ons zijn geweest om losse tickets te kopen, omdat de Shinkansen niet naar alle steden rijdt en we op veel trajecten alsnog moesten betalen met onze Pasmo-kaarten.
In totaal hebben we 550 euro uitgegeven aan ov-kosten gedurende onze 2 weken durende reis door Japan.
Convenience stores
Japan staat zoals je inmiddels weet bekend als een paradijs voor fijnproevers, met een overvloed aan restaurants en izakaya's waar je van heerlijke gerechten kunt genieten. Overal waar je kijkt, vind je wel een eetgelegenheid.
Convenience stores zijn ook alomtegenwoordig in Japan, je vindt ze letterlijk om de paar meter. Deze kleine supermarkten bieden alles wat je maar nodig kunt hebben. In Japan kwam ik de 7-Eleven, FamilyMart en Lawson tegen, maar er zijn nog veel meer ketens.
De Famichiki van FamilyMart is een absolute aanrader die je echt moet proberen.
Maar laten we teruggaan naar het eten. Hoewel Japan bekend staat om sushi, heeft de Japanse keuken zoveel meer te bieden dan alleen dat. Op de volgende pagina zal ik een lijst maken van de bekende gerechten die je absoluut moet proberen als je Japan bezoekt.
Aanraders!
De aanraders om in Japan echt te eten of te drinken heb ik voor jullie samengevat.
We hebben vaak in middenklas restaurantjes of streetfood gegeten. Voor het ontbijt scoorden altijd een broodje bij 7/11. Op het eten en drinken wilden we niet besparen en zijn we erg royaal geweest met het proeven van alles.
Aan eten en drinken gaven wij in twee weken uit: 1500 euro
Workshops:
Tea ceremony
In de Matcha-stad Kyoto hebben we deelgenomen aan een theeceremonie geleid door een thee-meester, waarbij we uitleg kregen over de geschiedenis van Matcha en leerden hoe we het moesten maken. De kosten bedroegen 44 euro in totaal.
Sushi workshop via Cooking Sun
In Tokyo hebben we een sushiworkshop gevolgd die drie uur duurde, waarbij we op een prettige manier de basis van sushi maken leerden. De kosten voor de workshop waren 60 euro per persoon, dus in totaal 120 euro voor twee personen. Ik raad beide workshops ten zeerste aan voor de liefhebbers van lekker eten.
Totale kosten voor workshops: 164 euro.
Souvenirs (optioneel):
We hebben drie Japanse messen gekocht bij Yamata in het Kitchenware-district in Kappabashi, bekend als de beste messen ter wereld. Deze kostten ons in totaal 460 euro.
Daarnaast hebben we in Kappabashi nog een paar kommetjes, een Japanse barbecue en sushi-matten gekocht.
Japan staat ook bekend om de hoge kwaliteit van skincare en haircare producten, dus het is de moeite waard om eens te kijken bij de drogisterijen.
Totale uitgaven aan souvenirs: 1000 euro.
Praktische informatie:
Visum:
Met een Nederlands paspoort kun je visumvrij naar Japan reizen voor een verblijf van maximaal 30 dagen.
**Het is echter raadzaam om zelf te controleren of je toch een visum nodig hebt, afhankelijk van je specifieke situatie.
Elektriciteit:
In Japan worden stopcontacten gebruikt met een ander type dan in Nederland. Vergeet niet om een reisstekker mee te nemen. De voltage is 110 volt. Let op bij het gebruik van elektrische apparaten zoals een tandenborstel, krultang en föhn.
Internet:
Je kunt in Japan een e-simkaart of een simkaart kopen. Wij kozen ervoor om via Ubigi een account aan te maken en via de app een e-simkaart aan te schaffen. Dit was binnen 5 minuten geregeld. Voor een periode van 2 weken hadden we voldoende aan 10 GB internet, waarvoor we 17 euro per persoon betaalden.
Betaalmiddelen: In Japan wordt over het algemeen contant geld gebruikt voor betalingen. Ondanks dat het een modern land is, lopen ze wat betreft betaalmethoden nog wat achter. In hotels, grotere winkels en restaurants kun je vaak met creditcards betalen. Echter, op veel plaatsen zoals station restaurants, markten en kleinere winkels is betaling alleen mogelijk met contant geld.
Religie en milieubewustzijn:
Japan heeft zijn vorm gekregen door de religieuze invloeden van het Boeddhisme en het Shintoïsme. Veel Japanners leven vanuit deze religies volgens de principes van Zen, waarbij respect voor alles wat leeft en niet leeft centraal staat. Dit zie je duidelijk terug in de dagelijkse praktijken en omgevingen in Japan. De straten zijn opvallend schoon en er is zelden vuil te vinden. Bij het betreden van huizen is het gebruikelijk om je schoenen uit te doen en slippers te dragen, als teken van respect voor de omgeving.
In Japan zul je ook weinig vuilnisbakken op straat vinden. Japanners nemen hun afval mee naar huis en zorgen ervoor dat de openbare ruimte schoon blijft. Van grote steden tot kleine dorpjes, overal heerst een opmerkelijke netheid. Let hier dus op als je naar Japan reist en draag bij aan het behoud van deze schone omgeving.
Meubels:
Het Japanse geloof in Zen leidt ook tot een voorkeur voor meubels die dicht bij de aarde staan. Japanners geloven dat dit gunstig is voor hun welzijn, gemoedstoestand en geestelijke gezondheid. Dit zie je terug in het gebruik van lage meubels en futonbedden om op te slapen. Tijdens ons verblijf in een ryokan hebben we deze ervaring mogen meemaken, wat ons een inkijk gaf in het dagelijkse leven van de lokale bevolking.
Kleding:
Japanners staan bekend als conservatief en dragen vaak bedekkende kleding, deels vanwege culturele redenen en deels om hun huid te beschermen. Ze zien er altijd en overal zeer verzorgd en stijlvol uit, ongeacht leeftijd. Het dragen van leggings in het openbaar, crop tops, spaghettibandjes en zeer korte broeken wordt over het algemeen als ongepast beschouwd. Natuurlijk kun je zelf bepalen wat je draagt, maar deze kledingstukken zie je in Japan voornamelijk bij toeristen. Als je van plan bent tempels te bezoeken, is het, net als overal ter wereld, gepast om je schouders en knieën te bedekken.
Tips voor kleding:
Neem goede loopschoenen mee! Japan staat bekend om zijn vele trappen, en tijdens onze reis legden we minstens 20 km per dag af. Goede loopschoenen zijn dus absoluut noodzakelijk. Wat betreft kleding: overdag kan het zo'n 30 graden zijn, maar 's avonds koelt het snel af, vaak tot 15 graden of zelfs lager na 18:00 uur. Zorg daarom voor veel lagen zodat je je kunt aanpassen aan de wisselende temperaturen.
De kosten in Japan per categorie voor twee weken.
Vliegtickets
2400 euro
Accommodaties
2700 euro
Binnenlandse reizen
550 euro
Uber
200 euro
Musea en tempels
20 euro
Eten en drinken
1500 euro
Souveniertjes (optioneel)
1000 euro
Workshops
164 euro
Restcategorie
100 euro
Totale kosten Japan voor 2 personen voor twee weken: 8634 euro.
Dit is 4317 euro per persoon. Per persoon heeft Japan ons dagelijks 310 euro ongeveer gekost.
In de kerstvakantie gaan wij weer naar Japan en nemen we jullie mee door een volgende toffe ervaring. Mocht je nog vragen hebben dan kan je ze in de comments achterlaten.
Arigato Gozaimas voor het lezen.