Baklava cheesecake: Proef de perfecte fusie van traditie en smaak
Roots
Mijn roots liggen in de Turkse stad Gaziantep, beroemd om zijn pistachenoten. Als je na de zomer mijn familie bezoekt, krijg je altijd kommetjes met pistachenoten voorgeschoteld. De pistachenoten zijn dan op hun best. De paarse varianten zijn de vers geplukte pistachenoten die nog niet zijn blootgesteld aan de zon. Deze breek je open met een notenkraker. De klassieke versie is geroosterd met zout, waardoor ze uitdrogen en een extra dimensie aan smaak krijgen. Voor mij betekent dit echt thuiskomen en symboliseert het mijn familie en afkomst.
Ik ben geboren en getogen in Nederland en mag van deze heerlijke nootjes dan ook nagenieten in het mooie Amsterdam. Als ik deze twee werelden zou mogen combineren tot een dessert, zou dat resulteren in de baklava cheesecake: een moderne twist op een Turkse klassieker.
Hoewel ik zelf niet echt een liefhebber ben van desserts, kan ik de toewijding en het vakmanschap dat erin wordt gestoken zeker waarderen. Ik heb deze baklava cheesecake speciaal gemaakt voor de verjaardag van mijn man, en ik hoop dat jullie het ook een verrukkelijk gebakje vinden. Ondanks dat de combinatie van smaken erg zoet lijkt, is het juist goed in balans en de moeite van het maken zeker waard. De zoetheid van dit dessert is gemiddeld. Als je een echte zoetekauw bent, kun je de vulling naar eigen voorkeur zoeter maken door extra suiker toe te voegen. Wees echter bedachtzaam, want het toevoegen van suiker zal ook de cheesecake zoeter maken door het suikerwater. Als het mogelijk is raad ik je aan om de pistachenoten bij een Turkse notenboer te scoren.
Recept voor de baklava cheesecake
Voor de vulling:
250 gram Monchou roomkaas
70 gram suiker
1 ei en 1 eigeel
100 ml room
halve eetlepel bloem en 1 zakje vanillesuiker
Voor de baklava:
4 filodeeg vellen
100 gram gesmolten roomboter
60 gram grof gemalen pistachenoten
2 eetlepels suiker
Voor het suikerwater:
200 ml water
100 gram suiker
1 schijfje citroen
Voor de topping:
50 gram gehakte pistachenoten
Benodigdheden:
Quichevorm 16 cm, siliconen kwast, een handmixer, een glazen kom en bakpapier
Bereiding
Stap 1: Haal het filodeeg een uur voor gebruik uit de vriezer en laat het ontdooien. Bereid het suikerwater door suiker en water te mengen in een pan. Laat het suikerwater op middelhoog vuur ongeveer 30 minuten indikken en koken totdat het een siroopachtige consistentie krijgt. Voeg vervolgens een schijfje citroen toe en haal de pan van het vuur. Laat het suikerwater afkoelen.
Stap 2: Bereid de vulling voor. Doe in een grote glazen kom de Monchou, vanillesuiker, suiker en bloem. Mix de vulling tot een zijdezacht mengsel. Gebruik een pannenlikker om de randen van de kom schoon te maken, zodat er geen restjes roomkaas achterblijven. Voeg de eieren één voor één toe en mix de vulling goed. Voeg ten slotte de room toe en mix alles tot een glad geheel. Zet de vulling in de koelkast om op te stijven.
Stap 3: Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Maal de nootjes grof en smelt de roomboter. Bekleed de bakvorm met bakpapier en zorg ervoor dat ook de randen van de vorm bedekt zijn met bakpapier.
Stap 4: Vet het bakpapier in met de gesmolten roomboter en haal het filodeeg uit de verpakking. Neem 4 vellen uit de stapel en snijd deze elk één keer doormidden, zodat je in totaal 8 gelijke stukken filodeeg hebt. Bedek de vellen met een keukendoek om uitdroging te voorkomen en plaats de overige vellen terug in de vriezer.
Nu gaan we aan de slag met het maken van het baklava-gedeelte. Neem een vel filodeeg en bestrijk het met gesmolten roomboter. Leg dit vel in de bakvorm; dit is de eerste laag. Filodeeg kan snel scheuren, maar dat is in dit recept niet erg. Je kunt eventuele afgebroken stukjes later nog gebruiken om een extra laag te maken. Herhaal deze stap 8 keer. De vellen moeten ruim over de randen van de vorm liggen. Knip de overtollige vellen langs de randen af en gebruik deze om een laatste laag te maken. Zorg ervoor dat je de gesmolten roomboter gelijkmatig over de randen en de laatste laag verdeelt, zodat er geen droge plekken ontstaan. Als de vellen en de randen niet goed ingevet worden, kunnen ze uitdrogen en breken.
Stap 5: Zet de bakvorm 10 minuten in de oven. Haal ondertussen de vulling uit de koelkast en meng de pistachenoten met de suiker. Haal de bakvorm uit de oven en bedek de bodem met de gesuikerde pistachenoten. Verdeel vervolgens de vulling over de pistachenoten. De vulling mag net onder de rand van de bakvorm komen. Plaats de bakvorm terug in de oven en bak de cheesecake op 180 graden Celsius gedurende ongeveer 30 tot 45 minuten, tot hij goudbruin is. Het bepalen van de gaarheid van de cheesecake kan op twee manieren: 1) de bovenkant moet mooi goudbruin zijn en 2) als je de bakvorm voorzichtig schudt, moet het midden nog een beetje wiebelig zijn. De cheesecake zal verder opstijven in de koelkast en met een licht wiebelend midden extra smeuïg worden. Een te lang gebakken cheesecake wordt droog en dat is niet lekker. Haal de cheesecake uit de oven.
Stap 6: Giet het suikerwater over de cheesecake en langs de randen. Strooi vervolgens, zoals op de foto, de pistachenoten over de bovenkant van de cheesecake. Laat de cheesecake volledig afkoelen in de vorm en zet hem daarna in de koelkast. Na een paar uur of een nachtje in de koelkast kun je de cheesecake uit de vorm halen en het bakpapier verwijderen. Serveer de baklava cheesecake met een heerlijke Turkse thee.
Afiyet olsun.