Hünkâr beğendi- köfte op een bedje van aubergine-bechamel


Ottomaans gerecht, ontstaan door een liefdesverhaal…

In de zomer van 1867 vond een historisch keerpunt plaats in Istanbul, dat diep gegrift staat in de herinneringen van latere generaties...

Historicus Professor Dr. Ahmet Haluk Dursun, tevens directeur van het Hagia Sophia Museum, benadrukt dat "Constantinopel, de meest gebruikte naam voor Istanbul tijdens het Ottomaanse rijk, in het Arabisch vertaald wordt als 'Konstantiniyye'". Hij wijst erop dat ook "Dersaadet" en "Asitane" werden gebruikt om naar de stad te verwijzen. Opmerkelijk genoeg verbleef Sultan Abdulaziz tijdens deze periode niet in het paleis, noch in Istanbul. Dit was ongewoon, gezien de gebruikelijke praktijk waarbij de sultan door het rijk reisde als hij niet op zijn troon zat. Deze keer was echter anders. Sultan Abdulaziz en zijn vrouw waren te gast bij Napoleon III en keizerin Eugenie in Parijs, waar ze waren uitgenodigd voor een internationale tentoonstelling. Dit bezoek was uitzonderlijk, omdat Sultan Abdulaziz hiermee de eerste en enige Ottomaanse heerser werd die het land verliet voor iets anders dan een militaire campagne.

Maar het bezoek aan Parijs bracht niet alleen politieke geschiedenis voort. Volgens bronnen begon hier ook de liefde tussen Sultan Abdulaziz en Eugenie. Sinds die ontmoeting zijn er twee zomers, twee winters, twee herfsten en twee lentes verstreken. Sultan Abdulaziz vergat Eugenie met het porseleinen gezicht en de gazelleogen niet. En Eugenie bleef de majestueuze Ottomaanse sultan herinneren...

Het verhaal kende echter geen gelukkig einde. De geliefden zouden nooit meer glimlachen. Abdulaziz werd afgezet en vermoord, terwijl Napoleon III en keizerin Eugenie werden verbannen. Dit tragische en bitterzoete liefdesverhaal vormt de basis van het gerecht.

Hünkar begendi

Er doen twee verschillende verhalen de ronde over de oorsprong van Hünkar. In het eerste verhaal bracht keizerin Eugenie haar eigen kok mee naar Istanbul. Terwijl haar kok bechamelsaus aan het bereiden was, inspireerde hij de Ottomaanse kok om een experiment uit te voeren door geroosterde aubergine aan de saus toe te voegen. De Ottomaanse kok voegde vervolgens vlees toe, waar het rijk van oudsher van hield, en presenteerde het gerecht aan de sultan. De sultan was zo onder de indruk van de smaak dat het gerecht de naam Hünkar kreeg.

Het tweede verhaal gaat als volgt: Sultan Abdülaziz, opgewonden voor de komst van Eugenie naar Constantinopel, was niet tevreden met het bereide eten. De koks begonnen daarom een gerecht te bereiden dat de sultan lekker vond, en toen het eindelijk de goedkeuring van de sultan kreeg, werd het gerecht vernoemd naar wat de sultan lekker vond. Er wordt gezegd dat Eugenie het gerecht zo lekker vond dat ze het recept mee naar huis nam. Ik denk dat de eerste versie klopt. Bechamelsaus is ten slotte een Frans recept. Hoe dan ook is het Ottomaanse rijk een gerecht rijker geworden en heeft dat generaties later aan ons doorgegeven. In plaats van stukjes vlees gebruik ik voor dit gerecht köfte.


Recept voor 2 personen

Voor de köfte:

250 gram gehakt

1 fijn gesnipperde ui (kleine ui)

2 eetlepels paneermeel

2 teentjes geperste knoflook

1 eigeel

handjevol fijn gesneden peterselie

Specerijen: 1 theelepel komijnpoeder, 3 theelepels uienpoeder, 1 theelepel zout, 1 theelepel zwarte peper, 1 theelepel chilivlokken en 1 theelepel paprikapoeder

Om de köfte in te wentelen: 3 eetlepels meel

Om de köfte in te bakken: 2 eetlepels olijfolie

Voor de saus van de köfte:

2 teentjes knoflook

150 ml gezeefde tomaten

snufje zout

Voor de aubergine bechamel:

1 grote aubergine

1 eetlepel roomboter

1 eetlepel bloem

150 ml melk

snufje zout

50 gram geraspte kaas


Bereiding

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Prik met een vork gaatjes in de aubergine aan alle kanten en plaats deze in een ovenschaal. Laat de aubergine ongeveer 1 uur in de oven garen, waarbij je deze af en toe omdraait.

Stap 2: Terwijl de aubergine in de oven staat, bereid je de köfte voor. Meng alle ingrediënten in een kom en vorm kleine bolletjes ter grootte van een bitterbal. Druk ze vervolgens lichtjes plat en zet ze een half uur in de koelkast om op te stijven.

Stap 3: Haal de köfte uit de koelkast en rol ze één voor één door het meel. Bak de köfte in een koekenpan met olijfolie tot beide zijden goudbruin zijn. Voeg dan de ingrediënten voor de saus toe aan de pan en laat de köfte sudderen op een laag vuur.

Stap 4: Nadat de aubergine gaar is, haal je deze uit de oven en verwijder je de schil. Hak de aubergine fijn en bereid vervolgens de bechamelsaus. Smelt de roomboter in een sauspan en voeg het meel toe. Roer goed door tot het meel lichtbruin kleurt. Voeg dan geleidelijk de melk toe terwijl je blijft roeren op een middelhoog vuur om klontjes te voorkomen. Laat het mengsel ongeveer 5 minuten koken tot de bechamelsaus dikker wordt, vergelijkbaar met de structuur van vla. Voeg vervolgens de geraspte kaas en zout toe, roer goed door en haal de pan van het vuur. Meng de gehakte aubergine door de bechamelsaus.

Stap 5: Terwijl de saus van de köfte indikt, bereid je de borden voor. Schep eerst wat van de auberginesaus op het bord en leg daar bovenop een paar köfte. Voeg een paar lepels tomatensaus toe over de köfte en garneer eventueel met gehakte peterselie voordat je serveert.

Afiyet olsun!

Vorige
Vorige

Islim kebab - köfte gewikkeld in aubergine.

Volgende
Volgende

Laat je verrassen door de smeuïge zoetheid van deze dadelcake!