Börek: Een smakelijk stukje Ottomaanse traditie, gevuld met genot
Herkomst
Börek, een populair gerecht in de Turkse keuken, vindt zijn oorsprong in de Ottomaanse keuken. Het is echter verspreid over een breed geografisch gebied en is een integraal onderdeel geworden van de culinaire tradities van vele landen in het Midden-Oosten, de Balkan en delen van Noord-Afrika. Terwijl Turkije de geboorteplaats van börek wordt beschouwd, heeft het zich in de loop van de tijd verspreid en aangepast aan de lokale smaken en ingrediënten in verschillende regio's.
Het wordt algemeen aangenomen dat de oorsprong van börek teruggaat tot de 11e eeuw tijdens het Ottomaanse Rijk. Sindsdien heeft het zich ontwikkeld en zijn weg gevonden naar verschillende keukens, waar het talloze variaties heeft gekregen afhankelijk van de voorkeuren en beschikbare ingrediënten in elk gebied. Börek blijft een geliefd gerecht en wordt vaak geserveerd bij verschillende gelegenheden, van feesten tot dagelijkse maaltijden, en wordt gewaardeerd om zijn veelzijdigheid en heerlijke smaak.
Verschillende variaties
Börek wordt gevuld met verschillende ingrediënten zoals kaas, gehakt, spinazie, aardappelen of een combinatie daarvan. De gevulde deeglagen worden vervolgens opgerold, in een spiraalvormige taart gelegd of in driehoekige vormen gevouwen en gebakken tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Börek wordt vaak geserveerd als een hartig gerecht bij ontbijt, brunch, lunch of als tussendoortje. Het is geliefd om zijn veelzijdigheid, heerlijke smaak en knapperige textuur.
Thuis is bij ons börek geliefd met een kaasvulling en een gehaktvulling. Deze twee heb ik daarom voor jou uitgeschreven.
Ingrediënten börek voor 2-4 personen
Voor het deeg:
600 gram bloem
150 ml lauwwarm water
snufje zout
Om het deeg uit te rollen:
100 gram roomboter
100 ml olijfolie
Voor de gehaktvulling:
200 gram gehakt
1 ui gesnipperd
1 eetlepel tomatenpuree
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel roomboter
snufje zout en zwarte peper
1 theelepel paprikapoeder
handjevol gesneden peterselie
optioneel: handjevol fijngehakte walnoten
Vegetarische variant is de witte-kaasvulling:
200 gram Turkse witte kaas van het merk Ciftlik 60% (vindbaar in de Turkse winkel)
handjevol fijngesneden peterselie
Bereiding
Stap 1: Mix voor het deeg alles in een kom en kneed het deeg rustig tot een mooie deegbal. Laat het deeg een uur rusten met een deksel of theedoek erop. Zo voorkom je dat het deeg uitdroogt.
Stap 2: Voor de vulling rul je het gehakt samen met de fijngesnipperde ui in een scheutje olijfolie en roomboter. Als het gehakt gaar is geworden voeg je de specerijen en tomatenpuree toe met een klein scheutje water. Laat het geheel even sudderen en haal van het fornuis. Voeg als laatste stap de peterselie toe en laat de vulling afkoelen. Ik maak de borek met zowel gehaktvulling als kaasvulling.
Stap 3: Verdeel het deeg in 6 bolletjes en rol de bolletjes mooi rond en laat het deeg nog een half uur zo rusten. Smelt in een pannetje de roomboter samen met de olijfolie en laat het oliemengsel afkoelen. Bestuif nu je aanrechtblad met een beetje bloem en rol een bolletjes open tot de grootte van een eetbord. Besmeer het deegvel met de afgekoelde boter en leg het deegvel op een bord. Doe hetzelfde voor een ander deegvel en leg het deegvel op het vorige deegvel. Herhaal dit proces totdat al je deeg op is. Laat de deegvellen nog 30 minuten rusten.
Stap 4: Verwarm voor deze stap de oven voor op 180 graden. Pak nu 1 van de deegvellen en probeer deze rustig te vergroten zoals op deze foto. Als het deeg scheurt is dat geen probleem. Je gaat het zo oprollen. Leg aan het begin van het vel de vulling en rol het deel rustig op totdat je een mooie dichte borek krijgt. Leg bakpapier op een ovenschaal en leg hierop de borek zoals op de foto. Herhaal deze stappen voor de overige deegvellen.
Stap 5: Besmeer de bovenkant van het deeg met het geklutste eigeel en zet de schaal in de oven totdat de borek goudbruin kleurt. Vaak is 30 minuten voldoende.
Serveer warm en afiyet olsun!